Over wat gaat het ...

 

Het gaat over een goochel-illusie, een truckje waarin een roosje haar blaadjes laat vallen zonder dat de goochelaar het aanraakt. 

















Sommige goochelaars ‘acteren’ dat dit alles gebeurt op hun wens of bevel door bv. op een getekende roos de blaadjes stuk voor stuk af te vegen, waarop de blaadjes stuk voor stuk van de werkelijke roos vallen. Anderen doen het door de roos te plaatsen voor een lichtbundel en de blaadjes ‘zogezegd’ af te snijden in de schaduw van de roos die op de muur of op een bord te zien is. Een andere goochelaar deed het door in de schaduw tegen de roos te blazen. 
Een mooie illusie.
Het viel mij op dat elke goochelaar zijn ‘act’ uitvoerde op zijn eigen manier. Alle goochelaars gebruiken hiervoor echter eenzelfde ondoorzichtig, meestal wit, vaasje, met daarin een roosje. Geen enkele goochelaar neemt het stammetje uit het vaasje of toont wat er ‘verder’ nog in zijn vaasje zit.     Niettemin een mooie illusie.        
 
    “als een illusie geen geheim meer heeft...
                                         wordt het een des-illusie...”
Spijtig genoeg is deze illusie ook een des-illusie geworden. Dit keer niet omdat Penn & Teller de onthulling doen, maar anderen. Op het internet toont men je hoe je de methode om deze illusie uit te voeren zelf kan bouwen. Anderen verhuren of verkopen de ‘prop’ of de methode op het wereld wijde internet.
Dit spoorde mij aan om een totaal nieuwe dimensie te geven aan de 40 jaar oude en intussen ‘achterhaalde’  des-illusie, met als resultaat dat ik een methode of ‘prop’ ontwikkelde die het de ‘illusionist’ toelaat een act op te voeren waarbij een roosje zijn blaadjes laat vallen zonder de roos aan te raken, op een transparante manier.  
Transparante manier wil zeggen meer magische manier. Iedereen kan namelijk zien dat er geen (misschien in het vaasje) verborgen technieken gebruikt worden. In tegenstelling tot de achterhaalde oude versie is het stammetje van de roos hier 100% zichtbaar in een doorzichtig vaasje of flesje. Het vaasje of flesje is niet alleen helder en doorzichtig maar ook nog gevuld met water. 
In tegenstelling tot de oude versie, waar er angstvallig niet getoond wordt wat er in het vaasje gebeurd, laat mijn methode niet alleen een transparante vertoning toe, maar kan de ‘goochelaar’, nadat het roosje op een magische manier is verwelkt, het stammetje uit het heldere vaasje nemen en het water uit het vaasje gieten als bewijs dat alles los van elkaar staat. Toen ik Teller vroeg of hij ooit eerder deze ‘transparante illusie’ had gezien antwoordde hij dat deze illusie nooit door iemand eerder was vertoond. Ook niet door Teller zelf. (zie bewijzen pagina)
Gerard Bakardy, de uitvinder van deze nieuwe methode, plaatste een filmpje op You-Tube van zijn ‘act’, waarin hij gebruik maakt van een met water gevuld, helder en doorzichtig Coca Cola flesje met daarin het roosje volledig zichtbaar. In de schaduw zie je duidelijk het Coca Cola flesje en het roosje. Zonder het echte roosje aan te raken snijdt Bakardy in de schaduw van de roos de blaadjes van de ‘echte’ roos. 

              “ Een des-illusie terug veranderen in een illusie ...
                                                           dat is pas goochelen !! “

Gerard Bakardy lukte er in om niet alleen de oude versie te overtreffen maar ook om van een des-illusie terug een illusie te maken.
Wat is dit waard ?
In goochelwinkels worden zulke illusies verkocht voor gemiddeld 2500€.  Ook Gerard Bakardy wou zijn methode gaan verkopen en plaatste een eerste filmpje op YouTube.  
Het You-Tube filmpje was echter geen lang leven beschoren. Het werd opgemerkt door een van de goochelaars die de oude versie opvoert, Teller, die mij daarna contacteerde en 15.000$ bood om mijn nieuwe methode exclusief aan hem te verkopen. Na enige onderhandeling bood Teller 40.000$ en overwoog later 125.000$ te betalen voor het exclusieve recht en gebruik van mijn nieuwe prop of methode. 
Toen Ik niet inging op zijn ‘bod’... bedacht Teller zich. Hij diende klachten in voor inbreuken op zijn auteursrecht en voor oneerlijke concurrentie, bij de rechtbank te Las Vegas en liet het You-Tube filmpje van Bakardy van het net halen.
Bakardy’s illusie zal de geschiedenis ingaan als 
   De illusie van … 
           1.000.000. $
De Las Vegas procedure is ondertussen 2 jaar verder. Het ‘halve’ vonnis veroordeeld Bakardy voor het betalen van 30.000 $, en het betalen van Tellers advocaat kosten vanwege inbreuk op Tellers copyright.  Tratos, Tellers advocaat stuurde onmiddellijk een brief (hieronder) aan Bakardy waarin hij 700.000 $ voorop stelt.  Verder geeft hij te kennen verder te willen procederen voor een jury om Bakardy te veroordelen voor  kwaad opzet en oneerlijke concurrentie.

































Ik denk dat de rekening zal oplopen boven de 1.000.000 $ !  Ik begrijp dat Tellers advocaat blij is zulke rekeningen te kunnen maken en hoop voor hem dat zijn cliënt deze betaald. 
Voor het uitvoeren van het Las Vegas vonnis en Bakardy te laten opdraaien voor deze decadente procedure zal het vonnis moeten bekrachtigd worden door de Belgische rechter welke uiteraard de Las Vegas procedure eerst zal toetsen aan de Europese wetgeving.  Gelukkig.
Ik (en Teller ook)  mag inderdaad van geluk spreken....  stel je voor  dat Teller in Somalie woonde en daar naar de rechter gestapt was... dan zou men waarschijnlijk mijn handen afkappen ! Aan de andere kant denk ik, Tellers favourite websites kennende, dat Teller niet veel kans zou hebben in Somalie maar misschien wel zou dood gestenigd worden. Nadat ik gezien heb hoe men omgaat met ‘het recht’ in Las Vegas begrijp ik hoe het komt  dat er in de USA meer dan 45000 mensen zonder bewijs of onschuldig in de gevangenis zitten zoals onlangs te zien was in een TV reportage op de Belgische TV.     
Klaarblijkelijk wist Teller dat (zijn) goochel-illusies niet beschermd worden door copyright en registreerde hij zijn magische goocheltruc – illusie ‘shadows’ dus niet als dusdanig maar als.. 
       …dramatisch toneelstuk. 
Het Las Vegas vonnis negeert de frauduleuze registratie van Tellers copyright en  is in tegenspraak met de USA copyright office van Washington welk zeer duidelijk stelt dat goochel illusies niet beschermd kunnen worden.
Tijdens de Las Vegas procedure  waren er meerdere ‘ongeregeldheden’ (zacht uitgedrukt) en door de hiermee gepaard gaande onrechtmatige acties van Mr. Teller werd ik verplicht een rechtszaak in te spannen tegen Teller, in Antwerpen. 
In dit opzicht had Teller gelijk, zijn ‘shadows’ act welke hij reeds 40 jaar opvoert als goocheltruckje is nu inderdaad een... dramatisch toneelstuk geworden.

Lees verder in…. Het proces     of ga terug naar start pagina

Het_Proces.htmlWelkom.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1